Nytt Jobb

Allt om nytt jobb

Jobb elektriker

Elektrikerkåren är en av de mest välbetalda yrkesgrupperna, åtminstone om man får tro LO:s statistik. En vanlig elektriker tjänar ca 25 000 kr, plus ackordtillägg.

Att utbilda sig till elektriker är inne just nu. Lättast blir du elektriker genom att gå gymnasieskolans treåriga elprogram. Sedan ska du komplettera som lärling – totalt behövs 1600 timmars praktisk tjänstgöring innan du kan få ut ditt certifikat.

Lediga jobb som elektriker

Den som har alla el-behörigheter har ytterst lätt att få jobb som elektriker. Som behörig elektriker kan du även ha anställda som jobbar under din behörighet – på ditt ansvar. Behörigheterna utfärdas av elsäkerhetsverket. Den högsta behörigheten är AB – allmän behörighet – och den omfattar samtliga elinstallationer. Utöver AB finns ett tiotal s.k. begränsade behörigheter. Det finns just nu gott om lediga jobb som elektriker och lönen är i regel ca 25 000 kr plus ackordtillägg. Du som vill jobba som elektriker i Norge kan räkna med dubbelt så mycket – i svenska kronor.

Olika typer av elektriker

Det finns många olika specialiseringar du kan göra som elektriker. Med en allmän behörighet kan du bl.a. välja att jobba som industrielektriker, distributionselektriker, svagströmselektriker m.fl. Det finns inga särskilda utbildningar för dessa olika typer av elektriker – erfarenhet och egen specialisering avgör ofta utgången för var du hamnar.