Nytt Jobb

Allt om nytt jobb

Jobb i Sverige

Det finns både fördelar och nackdelar med att jobba i Sverige. Många upplever lönen som en nackdel, medan den betalda lunchpausen ses som något positivt; särskilt av utländska arbetstagare.

Det finns faktiskt gott om jobb i Sverige. Få av dem som går på a-kassa blir utförsäkrade efter 300 dagar eftersom de faktiskt lyckas hitta ett jobb. Dock ska man som arbetssökande vara öppen för olika arbeten och inte nödvändigtvis låsa sig fast vid sådana arbeten man har utbildning för.

Söka jobb i Sverige

De flesta jobb i Sverige tillsätts via kontakter; börja därför med att se över ditt kontaktnät. Om du inte har de ”rätta” kontakterna kan du söka lediga jobb via AMS, bemanningsföretag och direktkontakt med potentiella arbetsgivare. Ett tips till dig som lyckas få ett jobb via bemanningsföretag – låt inte bemanningsföretaget tjäna pengar på dig. Förhandla istället om en anställning direkt med arbetsgivaren utan att blanda in bemanningsföretaget mer än nödvändigt. Arbetsgivarens kostnader sjunker, vilket gör att du kan förhandla dig fram till en högre timlön.

Att jobba i Sverige

Lönerna i Sverige är låga sett ur ett nordiskt perspektiv. Att det skett en reell lönesänkning i samband med finanskrisen beror främst på kronfallet. Dock är det inte bara negativt att jobba i Sverige; kontakterna mellan arbetsgivare och arbetstagare är demokratiskt informella och många arbetsplatser erbjuder en timmes betald lunchpaus.