Nytt Jobb

Allt om nytt jobb

Jobba utomlands

Utlandsjobb har olika motiv, men det finns vissa saker du måste tänka på inför utlandsjobbet. Hur är det med försäkringar, vem betalar resekostnader och hur ska du söka jobb utomlands?

Ett jobb i utlandet kan ha olika motiv; men oavsett motiv finns det vissa saker du måste tänka på innan du verkställer din dröm om att jobba utomlands.

Tips och råd för jobb utomlands

Det är inte säkert att du måste söka jobb utomlands; ett tips är att istället satsa på direktkontakt med svenska företag som har filialer i utlandet. Trots att dessa inte annonserar ut lediga jobb utomlands är chansen stor att du får jobb via direkt dialog. Som svensk har du en fördel i och med att du behärskar svenska språket. Nackdelarna kan däremot vara att du inte behärskar målspråkslandets språk och företagskultur. Se därför till att ta reda på denna typ av kunskaper innan du sätter igång med att söka jobb i utlandet.

Sök jobb utomlands – med eller utan intervju

Det är inte säkert att en anställningsintervju är praktisk möjlig för dig som ska ta ett jobb i utlandet. I sådana fall väger innehållet i din meritförteckning och ditt personliga brev tyngre. Ibland kan det behövas telefonkontakt i de fall intervjuer inte är genomförbara.

Att tänka på innan du hittar jobb utomlands

  • Anställningskontrakt. Detta bör vara underskrivet innan du reser från Sverige. En del större företag med många utländska medarbetare har klara rutiner för vem som ska stå för resekostnader, men det gäller långt ifrån alla arbetsgivare. Fråga hellre en gång för mycket än en gång för lite.
  • A-kassa. Om du reser till utlandet för att söka jobb får du behålla din a-kassa från Sverige under en begränsad tid (i skrivande stund tre månader).
  • Uppehållstillstånd? I länder utanför EU krävs i regel uppehålls- och arbetstillstånd. Detta måste vara fixat innan inresa i landet.
  • Pass. Trots att du bara ska jobba utomlands en sommar eller en kortare period måste du ha pass. Om du behöver visa upp identitetshandling gäller inte alltid svenska ID-kort eller körkort.
  • Försäkringar. Särskilt viktiga för dig som ska jobba utanför EU.
  • Vaccinationer. Är att rekommendera även vid jobb inom vissa EU-länder.
  • Skatt betalas i regel där du arbetar. Rådfråga Skatteverket för vad som gäller i din situation.