Nytt Jobb

Allt om nytt jobb

Jobb Stockholm

Stockholm lockar med högre löner och ett trevligt storstadsklimat. Men fundera noga innan du flyttar till Stockholm för jobbets skull. Lönar det sig verkligen i praktiken?

Många söker jobb i Stockholm med förhoppningar om att tjäna stora pengar och utveckla goda karriärmöjligheter. Statistik från arbetsförmedlingen visar visserligen att det finns gott om lediga jobb i Stockholm, men dessa annonser genererar också fler sökande per annons – många människor har följaktligen tänkt tanken att söka jobb just i Stockholm.

Det är sant att ett jobb i Stockolm (såväl offentliga som privata jobb) i allmänhet är mera välbetalt än motsvarande jobb på en mindre ort. Även sommarjobb och extrajobb i Stockholm och dess kranskommuner är bättre betalda än i övriga landet. När du söker jobb bör du dock ta i beaktande att levnadskostnaderna i storstaden sällan uppväger den något högre inkomsten.

I samband med mindre kvalificerade jobb som svetsare och butiksbiträden kan det rent av vara en förlust att arbeta och jobba i Stockholm. Tänk på att kollektivavtalen på senare tid jämnat ut lönerna i landet samt att möjligheten till distansarbete och olika typer av arbete hemifrån hela tiden jämnar ut löneläget. Låt dig inte lockas av de något högre bruttolönerna.

Välbetalda jobb i Stockholm

Enligt en artikel i NyTeknik är bl.a. följande jobb välbetalda i Stockholm:

  • IT-jobb
  • Café jobb
  • Lagerjobb

”Välbetald” innebär i praktiken att en IT-ansvarig tjänar ett par tusenlappar (knappt 10 %) mera än i övriga landet. Detta kan sättas i relation till boendekostnaderna som kan vara 100 % högre än i Småland, Jämtland eller till och med Skånes inland.

Om du har familj - och behöver en stor bostad - kan det alltså vara svårt att får ekonomin att gå ihop - trots att ni har två heltidsarbetande vuxna i familjen. Det faktum att antalet konsumtionslån per capita – trots högre inkomster - är högre i Stockholm än i övriga landet, talar för att huvudstadsborna har det relativt sett knapert trots att de på papperet har ”välbetalda” jobb.

Hur hitta jobb i Stockholm?

För att söka jobb i Stockholm kan du använda dig av arbetsförmedlingens platsannonser och jobbannonser från privata bemanningsföretag. Men allra helst – sök jobb i Stockholm via en direkt dialog med arbetsgivaren – utan mellanhänder.