Nytt Jobb

Allt om nytt jobb

Jobb lärare

Du som är utbildad yrkeslärare eller lärare i karaktärsämnen kan i princip välja och vraka mellan lediga jobb. Betydligt värre är det för lärare i kärnämnena svenska, engelska och matematik.

Har du en bakgrund som lärare i träslöjd, textilslöjd eller hemkunskap? Är du dessutom utbildad? Grattis! Du har just nu lätt att få jobb, om man ska tro statistiken. Bristen på lärare i trä- och metallslöjd är så stor att många skolor helt har slopat kraven på utbildning. Det räcker med att du är yrkeskunnig och skicklig på att lära ut. Och du kan trots allt förhandla dig fram till en hyfsad lön.

Jobba som lärare – fördelar

Bristen på lärare i slöjd och karaktärsämnen beror till stor del på att yrkeskunniga människor med lärarutbildning föredrar att jobba för högre löner inom industri- och tillverkningssektor. Läraryrket har, trots allt, en hel del fördelar – den låga lönen till trots. Som lärare behöver du bara undervisa i genomsnitt 17 timmar i veckan – resten av arbetstiden är s.k. förtroendetid (som ska ägnas åt föräldrakontakter och lektionsförberedelser) och övrig arbetsplatsförlagd tid. Den totala arbetstiden är således 45 timmar, varav 35 timmar är arbetsplatsförlagda. Av de sistnämnda är ca hälften ren undervisning. Eftersom den totala arbetstiden är 45 timmar, istället för 40, arbetar du in din semester och har ledigt ca åtta veckor under sommaren – plus övriga skollov. Sugen på att prova läraryrket? Ta kontakt med närmaste skola och skriv upp dig på deras vikarielista. Kanske vill du sedan fortsätta inom skolvärlden och komplettera med en pedagogisk högskoleutbildning?