Nytt Jobb

Allt om nytt jobb

Lediga jobb

Lediga jobb kan sökas via AMS och privata bemanningsföretag. De flesta jobben finns i storstäderna – men där finns också flest arbetssökande.

Antalet lediga jobb varierar stort mellan olika delar av landet. Många lockas av det höga antalet jobb i Stockholm. Trots det höga antalet lediga jobb i huvudstadsregionen är antalet sökande per jobb högre just i Stockholm. Skenet bedrar således och om du ska söka jobb bör du även hålla ögonen öppna för jobb på andra mindre orter – såvida du inte har särskilda skäl att söka jobb och bostad i Stockholm.

Hur hitta lediga jobb?

Lediga jobb finns bl.a. utannonserade hos arbetsförmedlingen. Du bör sortera de lediga jobben efter kommun för att få en bra och tydlig översikt. Du kan även bevaka ett specifikt ledigt jobb (och lediga sommarjobb) på arbetsförmedlingens hemsida genom att ange den typ av arbete som du är intresserad av. Du behöver en giltig e-postadress för att kunna ta emot förslag från arbetsförmedlingen om lediga jobb som passar just dig. Om du uppbär a-kassa är det viktigt att du regelbundet söker lediga jobb för att inte gå miste om din ersättning. Samma sak gäller om du är beroende av försörjningsstöd (tidigare socialbidrag).

Populära arbeten som efterfrågas i nuläget är lediga jobb som:

  • Chaufför
  • Säljare
  • Mäklarassistent
  • Undersköterska
  • VD
  • Inom HR (hotell- och restaurang)
  • Jurist

Det är många människor i Stockholm som ansöker om lediga jobb i områden som Dalarna och Västra Götaland. Anledningen till att stockholmarna vill söka lediga jobb på landsbygden är säkerligen de låga bopriserna. Det är också populärt att söka jobb med möjlighet att arbeta hemifrån. Trots att sådana jobb ibland är mindre välbetalda än konventionella yrken, sparar man transportkostnader - och förflyttningstid.