Nytt Jobb

Allt om nytt jobb

Extrajobb

Det är lättast att hitta extrajobb under vår höst och vinter. Extrajobbet kan i vissa fall vara a-kassegrundande – beroende på arbetstider och tjänstens längd.

Vanligtvis är utbudet av lediga extrajobb och tillfälliga jobb lägre under sommaren än under övriga årstider. Ibland är det också svårt att få extrajobb före och efter jul. Detta förklaras av att många studenter letar extrajobb just då. Om du har möjlighet att söka jobb och extraknäck under vår, vinter och höst har du således större möjligheter att få det jobb du är ute efter. Du har sedan förtur till sommarjobb hos samma arbetsgivare.

Var söka extrajobb?

Arbetsförmedlingen är en bra startpunkt för jobbsökande, men jobbannonser finns på fler ställen. Du ska inte heller blunda för att söka extrajobb direkt via privata eller statliga arbetsgivare. Sannolikheten att hitta bra extrajobb ökar om du letar på mindre konventionella sätt.

Att arbeta hemifrån är drömmen för många, men det kräver en rejäl dos självdisciplin och koncentration. Distansarbete – dvs. extrajobb som sköts hemma - blir en allt vanligare typ av jobb och kommer med all visshet att efterfrågas i högre grad framöver. Extrajobb som sköts hemifrån är särskilt utbrett i samband med webbdesign och SEO-tjänster, eftersom datorn där är ett naturligt arbetsredskap. Extrajobb under helger och röda dagar är också hett eftertraktade. Om du är arbetslös och vill få en fot in på arbetsmarknaden bör du undvika dessa jobb till en början – när du väl har ett extraknäck kan du successivt välja de bästa tiderna.

Lättare att får extrajobb som ungdom

Det talas ofta om att ungdomar har kämpigt att få en plats på arbetsmarknaden. Detta gäller främst extrajobb för ungdomar runt 16 år och för övriga gymnasieelever. Som ung arbetssökande har du egentligen en stor fördel gentemot äldre arbetstagare nära pensionsåldern; med sannolikhet har du god datavana. Tänk dock på att ett extrajobb är en lika seriös typ av arbete som vilken annan anställning som helst. Således kan du inte ägna arbetstiden åt nätsurfande. Din arbetsgivare har nämligen möjlighet att kontrollera trafiken från din hemmadator eftersom han förfogar över uppgifter om IP-nummer och servertrafik. Tänk dessutom på hälsoaspekterna med jobb hemifrån – du rör dig mycket lite och tar regelbundna pauser som inte kan räknas som regelrätt arbete. Tänk på att dra av dessa i timredovisningen till din arbetsgivare, eftersom du annars kan uppfattas som en oärlig arbetstagare.

Populära extrajobb

Populära och välbetalda extrajobb är jobb som chaufför, i butik och inom vården. Extrajobb är sällan tillsvidareanställningar, utan timanställningar, överenskomna visstidsanställningar eller vikariat. Om anställningarna omfattar 20 arbetstimmar i veckan och varar i minst sex månader är de a-kassegrundande.