Nytt Jobb

Allt om nytt jobb

Söka jobb

Att söka jobb är ett heltidsjobb – det är många saker du måste tänka på inför ditt jobbsökande. Det är viktigt att anpassa det personliga brevet efter varje enskilt jobb.

Att söka jobb ställer stora krav på dig som person. Att söka lediga jobb är en process i sig – ”Att söka jobb är ett heltidsjobb”, brukar man höra från AMS’ håll, vilket faktiskt är ett bra riktmärke för dig som söker jobb.

Du som ska söka jobb måste börja med att skriva ett CV – och ett personligt brev - som är anpassat till den typ av arbete som du kan tänka dig. Ska du söka jobb som personlig assistent eller chaufför? Anpassa då brevet efter yrke!

Skräddarsy din ansökan om jobb

Fråga dig också om du ska söka jobb i Sverige eller utomlands. Anpassa då ditt CV efter den etikett som gäller i utlandet – dvs. landets seder och normer. Om du söker jobb i Tyskland eller frankrike – inled inte ditt personliga brev med ”Hej!” eller ”Hello!” utan var istället mer formell. Ska du söka jobb i Norge? I så fall kan det vara klokt att ange att du har permanent boende i landet – på så sätt vet arbetsgivaren att du tänker stanna en viss tid. Det finns följaktligen mängder av dolda regler för hur man söker jobb – frångå inte dessa! I annat fall riskerar du att slå igen framtidens dörrar.

CV utan luckor

När du ska söka jobb kan du registrera ditt CV hos arbetsförmedlingen och privata bemanningsföretag som Manpower.se. Det är viktigt att ditt CV inte innehåller luckor av olika slag; ifall du mot förmodan skulle ha ett eller två helt sysslolösa år får du vara beredd på att förklara för din blivande arbetsgivare varför du saknade jobb under denna period.

Sök många jobb – men ljug inte i ditt CV!

Det finns många mallar på nätet som innehåller tips hur du kan utforma ditt CV när du ska söka nytt jobb eller sommarjobb. En viktig tumregel är dock: Ljug inte, men krydda gärna! Ljug absolut inte om utbildningar och tidigare arbeten. Men skriv t.ex. att du varit ”Distriktsansvarig utdelare för Posten AB” istället för brevbärare – det slår garanterat högre. När du väl blir kallad till intervju bör du – i Sverige - uppträda propert, men inte överdrivet kulturellt. Ta inte heller för givet att du fått jobbet innan du verkligen skrivit under befattningsbeskrivning och arbetskrontrakt.

Gillar du att festa? Då är du social!

Kom också ihåg att arbetsgivaren ofta kan ställa frågor om ditt privatliv – intressen och hobbies - i samband med jobbsök och intervjuer. I sådana fall är de faktiskt bättre att säga att du föredrar livliga fester än att svara att du inte riktigt vet. Arbetsgivaren kan lätt få för sig att du är en osocial typ som inte passar in i jobbteamet. Att kunna umgås med människor - både på jobbet och på fritiden - är nämligen ingen nackdel. När du väl fått ditt nya jobb bör du minnas att arbetsgivaren tillämpar en prövotid på sex månader (ibland ett år). Kom ihåg att sköta dig under denna period för att du ska få din provanställning förlängd.

Sök jobb trots att du är provanställd

Sist men inte minst - du ska inte tro att du kan luta dig tillbaka och slappna av framför tv:n innan du har en tillsvidareanställning. Granska därför jobbannonser under din provanställning och skicka in ditt CV till arbetsgivare du finner intressanta – med andra ord är det bra att söka jobb trots att du redan har arbete. Om du får ett erbjudande om arbete under en redan befintlig anställning har du större möjligheter att förhandla dig fram till en bra lön.