Nytt Jobb

Allt om nytt jobb

Jobba i Norge

Många svenskar väljer att jobba i Norge som sjuksköterska, undersköterska eller på oljeplattform. De flesta säsongsjobb finns däremot inom fiskindustrin i Nordnorge.

Många svenskar tar ut komptid eller semester för att tillfälligt jobba i Norge. Lönerna är högre, liksom levnadskostnaderna. Tack vare närheten till Sverige kan man alltid handla mat på hemmaplan, som man sedan tar med sig till Norge. Den största kostnaden i samband med Norgejobbet blir naturligtvis boendet; räkna med dubbel boendekostnad jämfört med härhemma. Du som jobbar i gränstrakter som Frederiksstad eller Halden bör på allvar fundera över att jobba i Norge och bo i Sverige.

Hur är det att jobba i Norge?

Trots att veckoarbetstiden i Norge är densamma som härhemma vittnar många svenskar om ett slappare arbetsklimat, generösa OB-tillägg och informella relationer mellan över- och underordnade.

Jobba i Norge som sjuksköterska

Under 2007 ansökte hela 1600 svenska sjuksköterskor om norsk legitimation. Lönerna för sjuksköterskor är i snitt dubbelt så höga och den som ska jobba i Norge betalar lägre skatt, ca 20% om det rör sig om säsongsjobb. Att jobba som undersköterska i Norge är också populärt; i så fall behövs ingen legitimation, men lönerna är ändå i snitt 1,5 gånger den svenska lönen.

Sommarjobba i Norge

Att jobba på oljeplattform i Norge, rensa fisk eller arbeta på fiskebåt hör till de vanligaste typerna av sommarjobb. Oavsett vilket jobb du har bör lönerna vara högre i Norge. Det finns emellertid ingen lagstadgad minimilön i Norge, varför du bör ta kontakt med ett norskt fackförbund ifall du misstänker att du är underbetald. Hör med lo.no för vilket tariffavtal som gäller på din arbetsplats.

Övriga nyttiga adresser:

  • Skattekontoret i Norge (skatteetaten.no)
  • Försäkringskassan i Norge (nav.no)

För att få norskt personnummer (D-nummer) bör du ta kontakt med skattekontoret.