Nytt Jobb

Allt om nytt jobb

Sommarjobb

Du som är ung och vill söka sommarjobb inom kommunen bör kontakta Arbetsförmedlingen. Är du lite äldre måste du räkna med att behöva söka sommarjobb via jobbannonser på t.ex. AMS.

Sommarjobbet är vanligtvis ungdomarnas inkörsport till arbetslivet. Men det är inte bara ungdomar som letar sommarjobb; många förvärvsarbetande vuxna – t.ex. lärare – vill också dryga ut sin inkomst genom sommarjobb. Sök sommarjobb i god tid – ett tips är att börja redan i oktober/november.

Lediga sommarjobb i kommunen

Som ungdom runt 15-16 år och i gymnasieåldern är det populärt att ta ett sommarjobb inom kommunen. De flesta sommarjobb för unga erbjuder en bruttolön på 50-70 kr för okvalificerade arbetsuppgifter. Bland lite äldre ungdomar är det populärt att sommarjobba utomlands, särskilt i Norge. Den som letar kommunalt sommarjobb vänder sig i regel till Arbetsförmedlingen, medan utlandsjobben söks på vanligt sätt med CV, personligt brev och meritlista.

Sommarjobb, lön och skatt

Du som tjänar under 18 200 kr brutto per år behöver inte betala inkomstskatt. I Norge är beloppet ca tredubbelt högre, vilket gör att du i regel kan jobba en hel sommar i Norge utan att behöva betala skatt. Det kan hända att arbetsgivaren drar en för hög s.k. preliminär skatt eftersom han/hon inte vet att du saknar andra inkomster under året. Tala i så fall om för arbetsgivaren att du vill ha en s.k. skattejämkning – då låter han/hon bli att dra skatt på löner under 18 200.